Podle tradiční čínské medicíny (TČM) je jaro nejlepší doba pro čištění, pohyb, růst a obnovu. V tradiční čínské teorii 5 prvků (dřevo, voda, kov, země a oheň) se jaro váže k prvku Dřeva.
Pro období jara je nejdůležitější očista a opuštění starého a nepotřebného. Proto se naši předkové vždycky na jaře věnovali jarnímu úklidu. Kromě úklidu venku bychom se měli očistit i uvnitř a uvolnit emoce, které nám již neslouží – především ty, které mají kořeny v hněvu, frustraci a letargii.
Podobně jako stromy, které jsou teď holé, ale už jim raší pupeny, stejně tak i my můžeme využít sílu jara k očistě a k přípravě na nové zážitky.
Jaro je spojeno s játry a žlučníkem
Játra a žlučník jsou na jaře na vrcholu své aktivity, takže je ideální čas zaměřit se na podporu jejich funkce.
Játra a žlučník hrají klíčovou roli ve zdraví:
- sleziny a plic – ovlivňují vaši imunitu a náchylnost k sezónním alergiím
- šlach – zabezpečují flexibilitu a sílu
- vašich očí – díky nim jasně vidíte vpřed
Na jaře převládá zelená barva a chuť jara je kyselá. Obohaťte svůj jídelníček v souladu s jarem:
- listová zelenina, pampelišky, řeřicha, ptačinec, mangold, hlávkový salát, klíčky a rukola efektivně očistí vaše játra.
- citrón nebo jablečný ocet jsou také prospěšné pro pohyb žluči, zvláště když se ráno užívají v teplé vodě.
Tajemství zachování zdraví na jaře: Udržujte se jednou nohou v zimě a druhou v létě.
Při prvních paprscích jarního slunce je velmi lákavé sundat a uklidit zimní oblečení. Nicméně, stejně jako na podzim, bývá na jaře větrno a země je chladná. Oblékejte se teple a v přírodě si nesedejte na zem.
Kromě výše zmíněných chladnějších potravin (saláty atd.) je také vhodné pokračovat v konzumaci teplých, vařených pokrmů a tekutin.
Přijměte jaro jako přechodné období, kdy si pro optimální zdraví necháme jednu nohu v zimě a jednu v létě.
Jaro je nejlepším obdobím roku k osobnímu rozvoji a otevřenému projevení emocí.
Játra, jako jinový orgán, jsou zodpovědné za plynulý tok krve a emocí v celém těle. Jsou nejvíce ovlivňované potlačovanými emocemi a stresem.
Žlučník, jako jangový orgánový partner pro játra, je zodpovědný za ukládání a vylučování žluči. Ovlivňuje rozhodování, plánování a asertivitu.
Podle moudrosti čínské medicíny souvisí s játry a žlučníkem emoce jako například hněv a deprese, nerozhodnost a podrážděnost.
Využijte jarní přírodu k uzdravení svých emocí
- Využijte teplejší jarní počasí a buďte co nejvíce venku (cvičte a meditujte)
- “Zašpiňte si ruce” a připravte si bylinkovou nebo zeleninovou zahradu
- Projděte se v přírodě a poslouchejte zpěv ptáků
- Smějte se a odpouštějte
- Ukliďte si doma i v sobě
- Zkuste něco nového
Komunikujte se svým tělem
Naše játra nám dávají signály, když jsou přetížená. Naučte se jim rozumět.
Změny na pokožce
Všímejte si své kůže – právě na ní jsou často vidět příznaky problémů s játry. Svědivá, na dotek velmi citlivá pokožka, která se snadno zanítí, je prvním signálem. Změnit se může i její barva (lehce zežloutne). Stejně tak se mohou zabarvit i prsty či nehty.
Dlouhodobá únava
Pokud se cítíte unavení i po dostatečně dlouhém spánku, jste stále bez energie a občas se cítíte i malátní, zpozorněte. Přetrvávající únava bez zjevné příčiny je vždy vztyčeným ukazováčkem.
Oči
Oko do duše okno, říká se. Pokud trpíte na časté záněty spojivek, slzení očí, zarudnutí, šeroslepost, světloplachost a další, tak je nejvyšší čas detoxikovat svá játra. I náhlé zhoršení zraku může být znamením, že jsou játra oslabená.
Očistěte své tělo s pomocí jarních bylin
Jarní bylinky a potraviny pro detoxikaci
a podporu Čchi jater a žlučníku
- rukola, bazalka, bobkové listy, řepa, mrkev, celer, okurka, pažitka, kopr, brokolice, ředkvičky, jarní cibulka, listový salát
- semena, řeřicha, černý sezam, kardamon, luštěniny
- zelený čaj, mátový čaj, kokosové mléko
- komplexní sacharidy (hnědá rýže, proso, špalda amarant atd.)
Vyzkoušejte jarní detoxikaci
Co do jídelníčku zařadit:
Začněte den sklenicí vlažné vody s pár kapkami citrónu a špetkou kajenského pepře nalačno – tělu dodáte potřebnou tekutinu, vitamín C a nastartujete metabolismus.
Snídani si dejte nejdříve půl hodiny poté.
Ke snídani volte rýžovou nebo obilnou kaši, můžete si ji dosladit lžičkou medu (pomalé sacharidy vám dodají energii, jsou lehce stravitelné a zaženou chuť na sladké).
K hlavním jídlům volte lehčí zeleninová jídla. Ideálním základem jsou zeleninové polévky doplněné čerstvými bylinkami – jarní cibulkou, pažitkou, petrželí apod.
Čerstvé saláty – k jarnímu detoxu jsou nejvhodnější hořké bylinky – přidejte do salátu pár pampeliškových a jitrocelových lístků.
Kvalitní bílkoviny – komplexní bílkoviny obsahují červené fazole, cizrna nebo čočka. Vařte je vždy s kouskem řasy (třeba wakame) nebo saturejkou – jsou potom lépe stravitelné. Spolu s luštěninami zařaďte do jarního jídelníčku i jedno vajíčko denně. Pokud máte domácí, tím lépe.
Bylinkové čaje – kopřivový, jitrocelový a z kořene pampelišky
Co omezit nebo zcela vynechat:
Během jarního detoxu zkuste omezit:
kofein – káva, černý čaj, bílý cukr a sůl
Úplně vynechte:
alkohol, červené maso, živočišné tuky
Příklad jarního jídelníčku:
Po probuzení: sklenice vlažné vody s citronem a špetkou kajenského pepře
Snídaně: rýžová kaše s medem, jitrocelový čaj
Svačina: čaj z kořene pampelišky s medem
Oběd: jemná zeleninová polévka s vločkami,
jasmínová rýže, pikantní tofu s ořechy a jarní cibulkou,
mátový čaj
Svačina: celozrnný chléb s fazolovou paštikou, sypaný pažitkou
čaj z kořene pampelišky
Večeře: brambory zapékané s fazolkami a vajíčkem
čerstvý zeleninový salát s bylinkami (sedmikráska, list jitrocele, list pampelišky)
Před usnutím: meduňkový čaj
Dejte si jarní výzvu
Dejte si na jaře nějakou výzvu. Její (s)plnění posílí vaše tělo i ducha.
Jarní výzva – podle vaší pokročilosti
- wu-ťi (15 min)
- navíjení hedvábného vlákna (20 min)
- sestava 5 forem (20x)
- sestava 15 forem (10x)
- sestava 72 forem (2-4x)
- sestava 108 forem (1-2x)
- čchi-kung (20min)
- meditace v sedě (20min)